Afdrukken

Geschiedenis

22 september 1927- Oprichting van Sempre Crescendo

Sempre is ontstaan uit een samenvoeging van de Rijkswerf Harmonie Kapel uit de Vesting en Excelsior uit Nieuw-Helvoet. Tot begin jaren '50 werden de zogenaamde machinistenpetjes van de Rijkswerfkapel gedragen, daarna groene veldmutsen met een wit hemd, groene das en epauletten, en grijze broek. Dirigent vanaf 1927 was Maarten van der Hor, tot ongeveer eind jaren '40.

 

1940-1945 - De oorlogsjaren

Sempre lag stil en de koperen instrumenten werden verstopt voor de Duitsers, die ze anders om hadden gesmolten tot oorlogstuig! De Kern was toen nog een lagere school, de kinderen moesten er uit toen de 'moffen' hun intrek in de Kern namen. Ook hebben de Duitsers kansgezien om heel Nieuw-Helvoet onder water te zetten.

 

1947 - De draad werd weer opgepakt

De draad werd weer opgepakt en het 20-jarig bestaan werd gevierd met 2 feestavonden. Dit jaar trad Sempre toe tot de K.N.F. (Koninklijke Nederlandse Federatie voor Harmonie- en Fanfaregezelschappen). 

 

1948

Deelname aan een concours in Pernis, nieuwe instrumenten aangeschaft, 35 leden.

 

Eind jaren '40

Dirigent werd dhr Boer uit Maassluis. De traditie van het openen van het badseizoen, het zogenaamde 'dauwtrappen' werd weer opgepakt. Dit gebeurde met Hemelvaart. Rond dit jaar is men, samen met de Hellevoetse Voetbalvereniging, eens met de boot naar Zierikzee gevaren en in zware storm terechgekomen...

 

1953

Sempre repeteerde toen ook al in de Kern, maar dat was toen nog een school. Tijdens de Watersnoodramp waren er soldaten gelegerd en zijn de grote trom en de uitrusting van de Tambour-Maitre verloren gegaan.

  

1954 - Samenvoeging van Sempre Crescendo met D.E.G. (Door Eenvoud Groot) uit Nieuwenhoorn

Beide verenigingen hadden te weinig leden, met 11 leden van D.E.G. waren er nu 38 leden totaal. De nieuwe naam luidde Sempre Crescendo D.E.G., later werd het weer Sempre Crescendo. Veldmutsen werden vervangen door groene platte petten. Dirigent bij D.E.G. was in die jaren, dus tot 1954, Piet Langendoen. Vanaf half jaren '50 was onze dirigent Arend van der Knaap, tot ongeveer 1965

 

Jaren '60

Weer inzinking van het ledenaantal, hulp ingeroepen van dhr. Dekker, directeur van de Rubberfabriek, die de legendarische woorden sprak: "Denk erom, Sempre Crescendo zal nooit ten onder gaan!" Omstreeks 1965 werden er nieuwe uniformen aangeschaft, een blauw jasje en pet met een grijze broek. Vanaf ongeveer 1965 volgde een dirigent, waarvan we de naam kwijt zijn... Deze was er slechts enkele maanden. Vervolgens deed dirigent Koster uit Klaaswaal zijn intrede. Een bekwaam dirigent die ook de jeugd onder zijn hoede nam en een compleet jeugdorkest oprichtte.

 

1968 - Oprichting majorettes

Er moest al snel een ledenstop voor worden ingesteld, zoveel meisjes wilden meedoen. Met behulp van een goede sponsor werden de oranje-zwarte uniformen aangeschaft, die erg in de smaak vielen bij het publiek. Door extra oefenen op marcheren en toevoeging van de majorettes was Sempre nu een echte show-fanfare. We hadden destijds ook een showinstructeur, namelijk Frits Rens. Er volgden meerdere TV-optredens bij N.C.R.V.'s mini-voetbalshow, regionale en landelijke bekendheid, en als hoogtepunt de uitnodiging voor de kroningsfeesten van Beatrix. Sempre vertegenwoordigde hierbij geheel Zuid-Holland! Het was wel een chaotische en gevaarlijke toestand daar op de Dam in Amsterdam, vanwegen de onlusten over de kroning van Beatrix. De majorettes moesten tussen de rijen muzikanten en tamboers lopen, om ze te beschermen. Aan spelen is men niet veel toegekomen. Het was wel een heel bijzondere belevenis. Daarna was Sempre zó bekend, dat vele uitnodigingen uit het land binnenkwamen. Het was voor Sempre echter niet haalbaar om overal op in te gaan. Dirigent Piet Spruit uit de Marinierskapel trad aan, en bleef een groot aantal jaren, tot 1983.

 

20 november 1983

Het werd weer tijd voor een nieuw pak: Dit keer rode jassen en pet met een zwarte broek. De majoretten een zwart-wit pakje met een witte, bijna hoge hoed. Dit jaar nam ook dirigent Frans Goud het dirigeerstokje over, hij bleef maar enkele jaren.

 

Half jaren '80

Dirigent werd Rien Berkel, hij bleef tot 2004.

 

Winteruitvoering 1995 - Nieuwe uniformen

De huidige zwarte uniformen werden gepresenteerd, wat wordt de volgende outfit, er zijn nog kleuren genoeg, maar geld?

 

Oktober 2000 - Eigen clubgebouw

De Kern is vanaf nu echt het eigen clubgebouw van Sempre Crescendo.

 

Mei 2004 - Nieuwe dirigent

Dirigent werd Robert-Jan Hoffman, hij bleef tot 2014.

 

2006 - Uitbreiding instructie

Vervangende dirigent Mary van Vliet trad aan. Tot voor kort was dit dhr. Han Landwehr, die ook de opleidingen voor drumband en orkest verzorgde. Ook de drumband kreeg een nieuwe instructeur in dit jaar, Edwin van Arendonk.

 

Augustus 2009

Vervangend dirigent Mary van Vliet krijgt het te druk met het opleidingsorkest en werkzaamheden elders. Een nieuwe vervangend dirigent wordt gevonden in de persoon van Arjo Briggeman.

 

2010 - Nieuwe drumbandinstructeur

De huidige drumbandinstructeur trad aan, Rob Landwehr.

 

2014 - Nieuwe dirigent

De huidige dirigent trad aan, Roel van Raaij.

Oud Papier

Vragen over het ophalen/wegbrengen van uw oud papier? Neem dan contact op met onze coördinator Piet Huisman, tel. 0181-313079 (voor 20:00 uur). Klik hier voor meer informatie.

Weblinks